Η ακμή προσώπου, αποτελεί την πιο συχνή νόσο της εφηβικής ηλικίας αν και μπορεί να εμφανιστεί και κατά την ενήλικο ζωή. Η ακμή αποτελεί φλεγμονή των σμηγματογόνων αδένων και αποτελείται απο μικρά σπυράκια κατά μήκος της επιδερμίδας.
Η πιο κοινή ακμή είναι αυτή με τα μαύρα στίγματα ή τα μικρά λευκωπά επάρματα, που γεμίζουν τον τριχοσμηγματογόνο θύλακο και αποτελούν την πιο απλή εκδήλωση της ακμής.
Οι τύποι της ακμής
Στη φλεγμονώδη ακμή δημιουργούνται κόκκινα σπυράκια, αλλά και σπυράκια με πύον. Οι πιο συχνές και επώδυνες βλάβες είναι τα οζίδια, τα οποία μπορούν να παραμείνουν στο δέρμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Στη μη φλεγμονώδη ακμή, τα πράγματα είναι πιο απλά και παρατηρούνται μόνο οι φάγεσωρες (ανοιχτοί ή κλειστοί), όπως αναφέραμε και πιο πάνω.
Η κοινή ακμή εντοπίζεται στο πρόσωπο, στην πλάτη, στους ωμούς και στον θώρακα. Η ακμή υποχωρεί όταν το άτομο ενηλικιωθεί. Εμφανίζεται στα κορίτσια γύρω στην ηλικία των 14-17 ετών και στα αγόρια στην ηλικία των 16-19 ετών.
Τα αίτια της ακμής
Η ακμή οφείλεται στην κληρονομικότητα, στο άγχος, τις ορμονικές διαταραχές, τη χρήση λιπαρών καλλυντικών, τη λήψη ορισμένων φαρμάκων και τη χρήση αναβολικών και απαγορευμένων προς χρήση ουσιών.
Ακμή προσώπου, αποτελεί μια χρονοβόρα πάθηση η οποία επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία του πάσχοντα, οδηγώντας συχνά σε κατάθλιψη. Εάν εμφανιστεί στην εφηβική ηλικία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αυτοκτονία εάν δεν υπάρξει άμεσα θεραπεία.
Ακμή προσώπου – Αντιμετώπιση
Η ακμή προσώπου θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα για να μην αφήσει μόνιμα ουλές στην επιδερμίδα, αλλά και για να μην υποτροπιάσει. Επίσης, εάν δεν υπάρξει η σωστή θεραπεία, η πάθηση αυτή μπορεί να επιμείνει για αρκετά χρόνια. Με το που θα παρατηρήσετε την έναρξη της ακμής, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε δερματολόγο ή κάποιο δερματολογικό κέντρο για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος. Η ακμή αποτελεί πάθηση, για αυτό και χρειάζεται ιατρική φροντίδα.
Για την επίτευξη μιας αποτελεσματικής θεραπείας, εκτός από τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού σας, θα πρέπει να γίνεται καθημερινά καθαρισμός της επιδερμίδας με ιατρικά σκευάσματα που θα σας προτείνει ο δερματολόγος. Εάν η ακμή θεωρείται ήπια, τότε θα σας χορηγηθούν μόνο τοπικά σκευάσματα όπως αλοιφές.
Εάν τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, τότε η θεραπεία επιτυγχάνεται με τη λήψη φαρμάκων, όπως είναι τα αντιβιοτικά, ορμονικά σκευάσματα και η ισοτρετινοΐνη. Τα τελευταία χρόνια συστήνεται και το λέιζερ για την αντιμετώπιση της ακμής, ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι προσωρινά, για αυτό και θα πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο σε άτομα τα οποία απαγορεύεται να λάβουν φάρμακα.
Αντιμετώπιση της ακμής με φυσικό τρόπο
Εάν δοκιμάσατε τα πάντα και το πρόβλημα επιμένει, δεν έχετε να χάσετε τίποτα από το να δοκιμάσετε τους παραδοσιακούς, φυσικούς τρόπους, ως μια πιο εναλλακτική θεραπεία για την αντιμετώπιση της ακμής.
Η ντομάτα θεωρείται το πιο αποτελεσματικό προϊόν κατά της ακμής και της λιπαρής επιδερμίδας. Καθαρίζει τους πόρους και «διώχνει» τα σπυράκια. Κόψτε την ντομάτα σε ροδέλες και εφαρμόστε τες στα προβληματικά σημεία για 20 λεπτά, εν συνεχεία πλύνετε το πρόσωπο σας με ειδικό σαπούνι το οποίο σας έχει προτείνει ο γιατρό σας. Κάντε τη θεραπεία αυτή για 8 ημέρες.
Η λευκή οδοντόκρεμα, αποτελεί ισχυρό σύμμαχο κατά της ακμής. Η λευκή οδοντόκρεμα ξηραίνει το σπυράκι και το εξαφανίζει. Αφήστε την οδοντόκρεμα να δράση στο σημείο για μερικά λεπτά και ξεπλύνετε με χλιαρό νερό. Είναι σημαντικό να εφαρμόζετε την οδοντόκρεμα μόνο στο προβληματικό σημείο.
Το άσπρο ξύδι ξηραίνει και αυτό τα σπυράκια. Η οξύτητα του μπορεί να μειώσει την φλεγμονή η οποία προκαλεί ακμή. Βουτήξτε λίγο βαμβάκι σε άσπρο ξίδι και ταμπονάρετε την περιοχή με ακμή, εν συνεχεία πλύνετε το δέρμα σας με νερό.
Όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε για την ακμή
• Η ακμή δεν είναι μεταδοτική, εκτός εάν οφείλεται σε σταφυλοκοκκική μόλυνση.
• Η σοκολάτα και οι λιπαρές τροφές δεν φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιδείνωση της ακμής, ωστόσο, αυτό που μπορεί να συμβάλει αρνητικά είναι η ξαφνική αύξηση του σωματικού βάρους και η κατανάλωση αναψυκτικών και γαλακτοκομικών.
• Το πλύσιμο με καθαριστικά είναι χρήσιμο, καθώς απομακρύνει το σμήγμα. Ωστόσο, δεν προσφέρει οριστική λύση καθώς το αίτιο παραμένει στους αδένες.
• Η διαδικασία καθαρισμού του προσώπου δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται. Η σύνθλιψη, η πίεση, η το ξύσιμο στην περιοχή όπου υπάρχει ακμή μπορεί να προκαλέσει ουλές.
• Εάν η ακμή αντιμετωπιστεί σωστά τότε δεν θα αφήσει σημάδια. Εάν, ωστόσο, αφήσει ουλές, υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να μετριάσουν το πρόβλημα