Ούτε ο τέταρτος θάλαμος φαίνεται να είναι ο τελευταίος σύμφωνα με νέες θεωρίες στο μνημείο της Αμφιπόλης. Είναι απλά και άλλος ένας ενδιάμεσος χώρος.
Σύμφωνα με το xronometro, εφημερίδα της Καβάλας, η σεισμική τομογραφία που είχαν κάνει οι γεωφυσικοί την χρονική περίοδο 98-99 αποτυπώνει σκιές που φανερώνουν και άλλα οικοδομήματα κάτω από τον λόφο.
Σύμφωνα με την κ. Περιστέρη ο Δεινοκράτης ήταν αυτός που έφτιαξε το συγκεκριμένο μνημείο, αυτός άλλωστε φημίζεται για την πολυπλοκότητα των έργων του. Μια πολυπλοκότητα που οδήγησε και στην ασφάλεια του συγκεκριμένου έργου.
Η τέταρτη πύλη φαίνεται πως δεν οδηγεί απλά σε ένα πιο χαμηλό επίπεδο, αλλά σε ένα τελείως διαφορετικό μοτίβο ενώ η ποταμίσια άμμος που είναι «σφραγισμένα» τα δωμάτια στάθηκαν ως το απόλυτο προστατευτικό.
Η καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας Όλγα Πελαγγιά, δήλωσε πως στο μνημείο αυτό είναι θαμμένοι πολλοί. Οι Έλληνες το κατασκεύασαν με την χρηματοδότηση των Ρωμαίων και εάν δεν κατασκευάστηκε τον πρώτο αιώνα κατασκευάστηκε σίγουρα μέχρι το 280 π.χ όταν οι Ρωμαίοι ήταν στην χώρα μας.
«Οι μακεδονικοί τάφοι σφραγίζονται όλοι από μια μεγάλη πόρτα, μέχρι στιγμή στην Αμφίπολη δεν έχει βρεθεί καμία πόρτα.» Μάλιστα για τις τρεις πρώτες πύλες που δεν είχαν πόρτες δήλωσε πως το μνημείο ήταν επισκέψιμο και πως ο τάφος βαφτίζεται Μακεδονικός για πολιτικούς λόγους».
πηγή: newsbomb.gr