Πως κατόρθωναν οι αρχαίοι Έλληνες να ζεστάνουν τα σπίτια τους; Ποιες τεχνογνωσίες είχαν αναπτύξει;
Οι Αρχαίοι είχαν καταφέρει να αναπτύξουν τέτοια τεχνογνωσία, ώστε να τους παρέχεται άφθονος θερμός αέρας μέσω της φλόγας, τα γνωστά μαγκάλια. Όμως δεν είχαν μείνει μόνο εκεί, αφού οι μινωίτες κατόρθωσαν να κατασκευάσουν «καλοριφέρ»…
Η πρώτη γνωστή μέθοδος κεντρικής θέρμανσης βασιζόταν στην κατασκευή κυλινδρικών σπιτιών με επίπεδες ή και θολωτές στέγες, στις κορυφές των οποίων υπήρχε άνοιγμα, η εστία.
Τα σπίτια δεν είχαν εσωτερικά τοίχους, συνεπώς η θέρμανση από την εστία μεταφερόταν σε όλο τον χώρο. Όσον και αν ακούγεται παράξενο, η ενδοδαπέδια θέρμανση εφευρέθηκε πολύ πριν το καλοριφέρ…
Στο ανάκτορο της Κνωσού, κάτω από το δάπεδο υπήρχαν σωλήνες από τους οποίους περνούσε ζεστό νερό.
Οι ρωμαίοι από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιούσουν το υπόκαυστον, άναβαν φωτιά στα υπόγεια και μέσω αγωγών έστελναν ζεστό αέρα…
Το 19ο όμως η κεντρική θέρμανση άλλαξε νόημα, καθώς το πετρέλαιο και ο ηλεκτρισμός είχαν μπει στη ζωή μας. Από τον πετρελαιοκαυστήρα του 1885 μέχρι τον θερμοστάτη και από την ηλεκτρική θερμάστρα στην κεντρική θέρμανση με πετρέλαιο.
Τα τζάκια
Η πρώτη επιλογή των αρχαίων Ελλήνων με σκοπό την θέρμανση των οικείων τους, ήταν τα μαγκάλια, στις μέρες μας όμως τα μαγκάλια έχουν αντικατασταθεί με μοντέρνα κατασκευής ενεργειακά τζάκια, τα οποία όχι μόνο θερμαίνουν τον χώρο, αλλά λειτουργούν πολλές φορές και ως το πιο εντυπωσιακό, διακοσμητικό στολίδι του σπιτιού.